Τα τελευταία χρόνια κάποια από τα οινοποιεία του Αττικής συνασπίστηκαν και δημιούργησαν το σύλλογο Wines of Athens, ως πρωτοβουλία για την σύνδεση του αμπελώνα, των οινοποιείων και των αρχαιολογικών χώρων της Αττικής. Μαζί με τον Σύλλογο Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής προωθούν σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό τα κρασιά της Αττικής.
Στο πλαίσιο αυτού, διοργανώθηκε στο Μουσείο Βορρέ, στην Παιανία, η έκθεση κρασιών: “Τα κρασιά της Αττικής στο μουσείο”, όπου μέσα στις αίθουσες το μουσείο μπορείτε να δοκιμάσετε κρασιά από 27 παραγωγούς.
Και βέβαια από τη γιορτή δεν θα έλειπε η ποικιλία ντίβα του Αττικού αμπελώνα, το Σαββατιανό. Και τα δοκιμάσαμε σε πολλές μορφές: Φρέσκα, παλαιωμένα, περασμένα από βαρέλι, χωρίς θειώδη, με γηγενείς ζύμες ή ακόμα ακόμα με ερυθρή οινοποίηση.
Πέραν τούτου, την τιμητική τους έχουν η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, το Αγιωργήτικο και το Cabernet Sauvignon.
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το “Σαββατιανό Παλαιά Κλίματα” του οινοποιείου Παπαγιαννάκος, το “Σαββατιανό Naked Truth” της μικροοινοποείας Μυλωνά, τη “Μαλαγουζιά” της Αναστασίας Φράγκου, τους “Κλέφτες” (Σαββατιανό χωρίς θειώδη) των Αμπελώνων Μάρκου, το “Σαββατιανό” της Οινοποιίας Αλαγιάννη, το “Σαββατιανό” του κτήματος Κοκοτού, το “Pine Forest” (Ρετσίνα) της οινοποιίας Γκίκα και την “Οινότρια Γη” (κόκκινο μπλέντ Cabernet Sauvignon & Αγιωργήτικο) του Κώστα Λαζαρίδη.
Στην εκδήλωση επίσης έγιναν και 2 master classes, ένα από τον Σίμο Γεωργόπουλο, ο οποίος έκανε μίνι κάθετες δοκιμές από Σαββατιανά διαφόρων παραγωγών, ενώ ο Γρηγόρης Μιχαήλος προσπάθησε να αναδείξει τον πλουραλισμό του αμπελώνα της Αττικής.
Οι προτάσεις που διαβάσατε παραπάνω είναι λίγες μόνο από αυτές που μπορείτε να δοκιμάσετε. Ψάξτε και να είστε σίγουροι ότι θα ανταμειφθείτε από την ποιότητα των κρασιών του Αττικού Αμπελώνα, ο οποίος μπαίνει σε μια καινούρια φάση, στην οποία προσπαθεί να αποτινάξει από επάνω της την ρετσινιά που άφησε η μεγάλη διάδοση κακής ποιότητας ρετσίνας.
Δοκιμάστε και δεν θα χάσετε…
Related Posts