Η αμπελουργική ζώνη της Νάουσας είναι ίσως η πιο φημισμένη ζώνη της Ελλάδας, με μια ιστορία που ξεκινάει από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Σήμερα 18 οινοποιεία δραστηριοποιούνται εντός της και με μεγάλη συνεισφορά στην επιστημονική έρευνα της αμπέλου.
Δεν θα μπορούσαμε, συνεπώς, να μην κάνουμε ένα μεγάλο οδοιπορικό στη ζώνη και να επισκεφθούμε την πόλη και μερικά από τα διασημότερα οινοποιεία.
Ακολουθεί το πρώτο από τα 3 μέρη.
Λίγα λόγια για την Πόλη:
Η Νάουσα, χτισμένη αμφιθεατρικά στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Βέρμιο. Οι ορεινοί όγκοι γύρω από τον οικισμό καλύπτονται από πλούσια βλάστηση, ενώ η περιοχή του Αγίου Νικολάου είναι ανακηρυγμένη ως Τοπίο ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους. Η πόλη ονομάζεται επισήμως, από το 1955, η “Ηρωική πόλη της Νάουσας” για τους αγώνες και τις θυσίες των κατοίκων κατά την περίοδο των απελευθερωτικών αγώνων του 1822.
Σήμα κατατεθέν της είναι ο Πύργος του Ρολογιού, κοινώς «Ρολόι» που βρίσκεται μπροστά από το Δημαρχείο. Είναι δωρεά του βιομηχάνου Γεώργιου Αναστασίου Κύρτση, κτίστηκε το 1895 με πωρόλιθο και είναι ύψους 25 μέτρων. Διασώζει τον πρωτότυπο μηχανισμό του. Στην πόλη θα βρείτε και κάποια όμορφα, παλαιότερα, κτίσματα, τα οποία ακολουθούν την τυπική για την Μακεδονία αρχιτεκτονική με τα χαγιάτια και την εσωτερική αυλή.
Η Αράπιτσα, το ποτάμι που διασχίζει τη Νάουσα, είναι ένα από τα ελάχιστα ποτάμια με θηλυκό όνομα στην Ελλάδα, μαζί με την Νέδα στα σύνορα Ηλείας και Μεσσηνίας και την Έρκυνα στην Λιβαδειά να συναποτελούν τα πιο γνωστά. Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν τα ερείπια της περίφημης Σχολής του Αριστοτέλη, στην οποία διδάχτηκε σε νεαρή ηλικία από το μεγάλο φιλόσοφο ο Μέγας Αλέξανδρος.
Πώς να φτάσετε εκεί:
Από την Αθήνα, τα πράγματα έχουν απλοποιηθεί πολύ, τώρα πια που έχει δοθεί στην κυκλοφορία η παράκαμψη των Τεμπών και του Πλαταμώνα. Η – κατά google maps – συνολική απόσταση είναι 527 χιλιόμετρα, ενώ δεν θα χρειαστείτε περισσότερες από 5,5 ώρες για να φτάσετε.
Τώρα βέβαια αν είσαστε/μένετε στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι ακόμα ευκολότερα. Δεν θα χρειαστεί να διανύσετε περισσότερα από 100 χιλιόμετρα, που σημαίνει ότι σε μια ώρα περίπου μπορείτε να είστε εκεί.
Το Νυμφαίο:
Αφού φτάσαμε εκεί που φτάσαμε, σκεφτήκαμε να αδράξουμε την ευκαιρία και να επισκεφθούμε το Νυμφαίο.
Βέβαια μην νομίζετε ότι ξεφύγαμε και πολύ από το κρασί αφού το Νυμφαίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το κρασί, μέσα από την Ιστορία της οικογένειας Μπουτάρη, η οποία κατάγεται από εκεί.
Εκεί ο Γιάννης Μπουτάρης ίδρυσε το 1992 τον Αρκτούρο, μία αστική, μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική, περιβαλλοντική οργάνωση που έχει ως στόχο την προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: το Νυμφαίο βρίσκεται στο νομό Φλωρίνης, περίπου 90 χιλιόμετρα μακριά από την Νάουσα. Τοποθετημένο στις ανατολικές κλιτείς του όρους Βέρνου, περιτριγυρίζεται από ένα πανέμορφο δάσος οξιάς, ενώ φεύγοντας προς το Αμύνταιο, θα νιώσετε ότι το χωριό κρέμεται πάνω από την Λίμνη Βεγορίτιδα.
Πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό, το οποίο διατηρεί ένα απίστευτο χρώμα, και το οποίο θα σας ταξιδέψει σε άλλα μέρη και άλλες εποχές. Μην παραλείψετε να περπατήσετε στα πέτρινα σοκάκια του χωριού, να απολαύσετε τα όμορφα καφέ της ενώ υπάρχει και μια ποικιλία από ταβέρνες για να φάτε μια σούπα και να ζεσταθείτε. Εμείς επιλέξαμε να πιούμε ένα σπιτικό παλαιωμένο τσίπουρο στον ξενώνα Νύμφες, με την όμορφη θέα στο χωριό.
Σχεδόν σίγουρα όποιος πηγαίνει στο Νυμφαίο επισκέπτεται τον Αρκτούρο. Κατευθεινθείτε προς το κτήριο της Νίκειου Σχολής, όπου οι εθελοντές θα σας κάνουν μια 25-λέπτη ξενάγηση στο μικρό μουσείο της Αρκούδας που θα βρείτε εκεί. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το πωλητήριο, όπου μπορείτε να συνεισφέρετε με την αγορά αναμνηστικών.
Και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι αυτό δεν θα σας είναι αρκετό. Με το ίδιο εισιτήριο (!), μπορείτε να επισκεφθείτε και το καταφύγιο της Αρκούδας και του λύκου. Βγείτε, περπατώντας πάντα, λίγο πιο έξω από το χωριό και περνώντας μέσα από το μαγικό δάσος οξιάς, θα φτάσετε στο καταφύγιο της αρκούδας.
Περιμένετε μέχρι οι εθελοντές να σας ξεναγήσουν μέσα στο καταφύγιο και αν είστε τυχεροί θα δείτε και τις αρκουδίτσες (και τους αρκουδίτσους βεβαίως βεβαίως) να περνούν σχεδόν δίπλα τους.
Αν είστε φυσιοδίφες, στο πωλητήριο του Αρκτούρου, θα βρείτε ένα καταπληκτικό μικρό βιβλιαράκι, με 6 τρόπους να ξεφύγετε από την τεχνολογία. Και ποιοι είναι οι τρόποι αυτοί; 6 διαδρομές μέσα στην φύση της περιοχής, με μονοπάτια από πολύ εύκολα μέχρι και απαιτητικά.
Τέλος, στο χωριό Αγραπιδιά μπορείτε να επισκεφθείτε και το καταφύγιο του λύκου καθώς και το μέρος όπου ο Αρκτούρος αναπαράγει την σπάνια ράτσα σκύλου, τον Ελληνικό Ποιμενικό, τον οποίο δωρίζει στους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής, καθώς αυτοί είναι ο φυσικός αντίπαλος του λύκου και ο μόνος που μπορεί με φυσικό τρόπο να προστατέψει τις παραγωγές τους και τα κοπάδια τους.
Stay tuned (που λένε και στο χωριό μου…) έρχεται το δεύτερο μέρος με τα οινοποιεία που επισκεφθήκαμε.
Related Posts