ΚΡΟΤΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ

Μπορεί μια απλή Κυριακή μεσημέρι, δίπλα στο ΚΠΙΣΝ (Κέντρο Πολιτισμού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) να σε ταξιδέψει στα αμπελοτόπια της Καμπανίας;

Μπορεί, αν ανήκεις σε μια παρέα που κάνει θόρυβο. Την Krotida Wine Gang.

3 φίλοι και συνεργάτες – ο Γιώργος, ο Κώστας και ο Ηλίας (η σειρά αναφοράς τυχαία) – , λάτρεις του οίνου του αγαπητού, έχουν βαλθεί να μας ταξιδεύουν ανά την υφήλιο, με γευστικές δοκιμές και κόντρες. Στην 7η κατά σειρά γευσιγνωσία που έκαναν, το κεντρικό θέμα ήταν οι βορινότεροι αμπελώνες της Γαλλίας, αυτοί της φημισμένης Καμπανίας.

Οι γευστικές περιπλανήσεις/δοκιμές/κόντρες λαμβάνουν μέρος σε διαφορετικό εστιατόριο κάθε φορά. Τούτη τη φορά, ο τόπος του εγκλήματος ήταν ο Πεζούλας, η ιστορική ταβέρνα στις Τζιτζιφιές.

Κάτι μικρό, για να σας προετοιμάσω γι’ αυτά που ακολουθούν!

Μέσα από ένα flight 6+1 εξαιρετικών κρασιών, ταξιδέψαμε στα χωριά της Καμπανίας. Και όχι μόνο αυτό, τα πιάτα του Πεζούλα, πολλά εκ των οποίων εκτός καταλόγου, μαγειρεμένα μόνο για την Krotida, ταίριαξαν απόλυτα γευστικά. Και για να μην σας κρατάω άλλο σε αγωνία… ιδού οι σαμπάνιες που δοκιμάσαμε:

  • Champagne Jeaunaux – Robin Talus Saint – Prix Brut NV
  • Champagne Lilbert Grand Cru Blanc de Blancs Brut NV
  • Champagne Laherte Freres Unltradition Brut NV
  • Champagne Marc Herbart 1er cru Cuvee de Reserve Brut NV
  • Champagne Chartogne Taillet Cuvee Sainte Anne NV
  • Champagne Marguet Shaman Rose 15 Grand Cru Extra Brut NV
  • Champagne Benoit Lahaye Grand Cru Le Jardin de la Grosse Pierre NV

Πολλά μπορούμε να πούμε για όλες τις σαμπάνιες τις δοκιμής, θα αρκεστούμε στα εξής:

  • Αυτή τη στιγμή στην Καμπανία γίνεται εξαιρετική δουλειά από τους growers, από μικρούς, δηλαδή, παραγωγούς με πολύ μικρές παραγωγές σε σύγκριση με τους γνωστούς οίκους-μεγαθήρια. Είναι η τάση που αναδεικνύει το terroir της καμπανίας, περισσότερο από τους μεγάλους οίκους αυτή τη στιγμή.
  • Είναι εντυπωσιακά τα πόσα διαφορετικά στυλ κρασιού μπορείς να έχεις σε μια τέτοια δοκιμή. Από ξυραφάτες οξύτητες και οξειδωτικούς χαρακτήρες μέχρι μια σταλιά βαρέλι στο στόμα και φρουτένιες επιγεύσεις (στην ροζέ).
  • Ο Benoit Lehaye, που εκπροσωπήθηκε και στην δική μας δοκιμή, θεωρείται η ανερχόμενη δύναμη της περιοχής. Οργώνει τα χωράφια του με άλογα ενώ είναι πλήρως βιοδυναμικός. Στο κρασί της δοκιμής μας εκπροσωπούνται και οι 6 (ναι έξι!) επιτρεπόμενες ποικιλίες της περιοχής (δεν είναι μόνο οι 3 που ξέρουν οι περισσότεροι): Pinot Noir, Pinot Meunier, Pinot Blanc, Chardonnay, Arbanne and Petit Meslier .
  • Κατά γενική ομολογία η καλύτερη σαμπάνια της δοκιμής ήταν η Chartogne Taillet, οποία προέρχεται από σταφύλια του χωριού Merfy, μερικά χιλιόμετρα μακριά από την Reims. Τα αμπέλια έχουν μέση ηλικία 25 έτη, ενώ η ποικιλιακή σύνθεσή είναι Chardonnay και Pinot Meunier, σε ίση αναλογία. Το 50% του blend είναι από το 2015 ενώ το υπόλοιπο μισό από το 2014 και το 2013. Τέλος 80% του κρασιού οινοποιήθηκε και ωρίμασε σε δεξαμενή για 10 μήνες και 20% σε βαρέλι με μερική μηλογαλακτική ζύμωση. Μένει 3 χρόνια με τις οινολάσπες και μετά εμφιαλώνεται με το dosage να κυμαίνεται από 4,5 μέχρι και 7 gr/l.
  • Στη μύτη αχλάδι, λάιμ και νότες ζύμης, με μεγάλη οξύτητα, όγκο στο στόμα και ωραία επίγευση. Ισορροπημένη και δροσιστική .

Σε όλα τα παραπάνω, θα αναφέρω και τα φαγητά του Πεζούλα, που συνόδεψαν άρτια την οινική μας περιπέτεια. Έχουμε και λέμε (διαβάστε για να παίρνετε ιδέες ταιριάσματος):

  • Στρείδια και γυαλιστερές
  • Σολωμός gravlax
  • Ωμές Γαρίδες κοιλάδας
  • Καρπάτσιο Λαβράκι
  • Σεβίτσε τσιπούρας
  • Φακές μπελούγκα με πέστροφα
  • Ταραμοσαλάτα – ποίημα
  • Τραχανότο με γαρίδες
  • Μπαρμπούνια τηγανητά

Μέχρι την επόμενη κροτίδα, δοκιμάστε κι εσείς ένα μικρό οινοποιό από την Καμπανία και δεν θα χάσετε!

Leave a Reply