Όπως κάθε χρόνο, τον Οκτώβρη πραγματοποιείται το Cellier Wine Fair. Και όπως πιθανόν θα γνωρίζετε, το κατάστημα Cellier, αλλά και η εισαγωγική εταιρεία ΓΕΝΚΑ εισάγουν εκτός από κρασιά και λοιπά αλκοολούχα ποτά. Μέσα σε αυτά και Cognac και Armagnac.
Κάπως έτσι φέτος η διοργάνωση αποφάσισε να υπάρχει ειδικό masterclass για να συγκρίνουμε τα δύο πασίγνωστα αποστάγματα της Γαλλίας.
Εισηγητής ήταν ο πολυαγαπημένος μας Γιάννης Κοροβέσης (ξέρετε…αυτός του Bitter Booze). Και δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερος, αφού είναι ο μοναδικός, μέχρι στιγμής, εν Ελλάδι επίσημος εκπαιδευτής Cognac.
Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Τι είναι το Cognac και τι το Armagnac; Και τα δύο είναι Brandy, τα οποία προέρχονται από περιοχές της Γαλλίας και (μαντέψτε!) τα μεν από το Cognac και τα δε από το Armagnac. Και αποτελούν προϊόντα ΠΟΠ. Ως τέτοια, υπακούν σε πολύ αυστηρές προδιαγραφές, οι οποίες σκοπό έχουν να διατηρούν την ποιότητα και των δύο υψηλή. Και αν δεν το περιμένατε, οι Γάλλοι έχουν cru και στα αποστάγματα.
Πού, όμως, βρίσκονται οι βασικές διαφορές των δύο αποσταγμάτων;
Συνοψίζοντας τα όσα αναλύθηκαν στο masterclass, παραθέτουμε τις βασικές διαφορές:
- Στους οίνους βάσης (ποίες ποικιλίες μπαίνουν στα μίγματα)
- Στους τύπους του βαρελιού
- Στους άμβυκες που χρησιμοποιούν
- Στη χρήση καραμελοχρώματος
- Σε πολλούς ακόμα μικρούς, επιμέρους, αλλά σημαντικούς, παράγοντες.
Στα της γευσιγνωσίας που ακολούθησε, δοκιμάσαμε 3 Cognac και 3 Armagnac, τα μεν από τον οίκο Delamain, τα δε από τον οίκο Larresingle. Πραγματικά διαμάντια όλα τους. Όλα ήταν XO, που σημαίνει ότι το νεότερο από όλα τα αποστάγματα που περιείχαν ήταν τουλάχιστον 6 ετών για τα Armagnac και 10 για τα Cognac. Από τα 6 αποστάγματα, τα 3 ήταν χρονολογημένα από τα έτη 1970 και 1979.
Δεν θα σας κουράσουμε με σημειώσεις από την γευστική δοκιμή παρά θα σας μεταφέρουμε την αίσθηση που μας άφησαν. Εξαιρετικά αρώματα καραμέλας και ξηρών καρπών, με πολλά πιο γήινα αρώματα όπως αυτά του δάσους και του μανιταριού, συμπλήρωναν το μοναδική αίσθηση που αφήνουν τα αποστάγματα αυτά στο στόμα.
Μέσα από τόσα εκπληκτικά αποστάγματα δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσεις κάποιο αγαπημένο, αν όμως πραγματικά έπρεπε να ξεχωρίσω ένα θα ήταν το Cognac Delamain Vesper. Είναι ένα μίγμα από αποστάγματα από το cru Grande Champagne, των οποίων ο μέσος όρος ηλικίας είναι 35 έτη (ναι ναι.. 35 έτη…). Ίσως το πιο ισορροπημένο στόμα, με μια εντυπωσιακή μύτη με αρκετά ανθικά στοιχεία και αρώματα δάσους, αλλά και καραμέλες και ξηρούς καρπούς. Αντίθετα, τα Armagnac της δοκιμής μου φάνηκαν πιο επιθετικά, αν βέβαια μπορεί να πει κάποιος κάτι τέτοιο για 2 αποστάγματα, το ένα του 1979 και το άλλο του 1970.
Κλείνοντας το κείμενο των εντυπώσεων από το masterclass, εξαιρετικός ομιλητής ο Γιάννης και πολύ διαφωτιστικά τα όσα μας ανέφερε για τα δύο αποστάγματα. Και τι να πει κανείς για τα ίδια τα ποτά. Απλώς αναφέρω ότι ούτε καν ο ομιλητής είχε δοκιμάσει πιο πριν…
Related Posts