Την 18η Αυγούστου 2019 γιορτάσαμε στην Ελλάδα την Παγκόσμια ημέρα Φάρων, μα τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Κάθε τρίτο πλήρες Σαββατοκύριακο του Αυγούστου γιορτάζεται το Διεθνές Σαββατοκύριακο Φανών και Φάρων, το οποίο ξεκίνησε να “γιορτάζεται” το 1998 και είναι παιδί των John Forsyth και Mike Dalrymple, δυο σκοτσέζων ράδιο-ερασιτεχνών.
Στη Ελλάδα, το πολεμικό ναυτικό άνοιξε τις πύλες 28 φάρων σε ολόκληρη την επικράτεια. Εμείς για να το γιορτάσουμε επισκεφθήκαμε τον φάρο στο Βρυσάκι Λαυρίου.
Ο Φάρος πρωτολειτούργησε το 1892 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο και με χαρακτηριστικά εναλλασσόμενο λευκό και πράσινο χρώμα. Η φωτοβολία του ήταν 14ν.μ. για το λευκό και 8ν.μ. για το πράσινο. Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός.
Το 1943, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου , επαναλειτούργησε με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1983 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε, αντικαταστάθηκαν τα φωτιστικά μηχανήματα και λειτούργησε με πηγή ενέργειας το ηλεκτρικό ρεύμα.
Σήμερα, ο φάρος έχει μόνο λευκό χρώμα και η μέγιστη του φωτοβολία φτάνει τα 17 ναυτικά μίλια, σε ιδανικές συνθήκες.
Το κτήριο είναι πλινθόκτιστο, με διάφορα δωμάτιο για το διαμένον προσωπικό. Δυστυχώς, λόγω επικινδυνότητας της σκάλας, ο ίδιος ο φάρος δεν ήταν ανοικτός για να ανέβεις.
Η θέα πολύ όμορφη από τον περίχωρο του φάρου. Απέναντι φαίνεται η Μακρόνησος. Το Λαύριο, ούτε η πόλη ούτε το λιμάνι δεν διακρίνονται.
Για να πάτε στον φάρο, απλώς πηγαίνετε μέχρι το κτήριο της ΔΕΗ και κατευθυνθείτε προς τον οικισμό Σύρι. Παρκάρετε το όχημά σας στο τέλος του ασφαλτοστρωμένου δρόμου και θα χρειαστεί να περπατήσετε λιγότερο από 5 λεπτά μέχρι τον φάρο. Δεν είναι ανάγκη να πάτε μέχρι εκεί με το αυτοκίνητο, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολος ο δρόμος.
Περισσότερες πληροφορίες για τον φάρο, στον ενδιαφέροντα ιστόχωρο της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού:
http://yf.hellenicnavy.gr/index.php/el/
Related Posts