Μπαίνοντας στο νέο (προσωπικό) αγαπημένο στέκι specialty coffee στα βόρεια, στο Roosters, το μάτι μου τράβηξε ένα σακουλάκι με κόκκους καφέ από την Αιθιοπία με το όνομα του παραγωγού τυπωμένο: Yosef Yohannis. Τα παιδιά στο καφέ με κέρασαν μια κούπα να τον δοκιμάσω, καθώς ήταν ο καφές φίλτρου ημέρας: ντελικάτο σώμα και ανθικότητα με τράβηξαν αμέσως. Καθώς όμως ήταν batch brew κάτι μ’ έτρωγε ότι μπορούσε να δώσει πολύ περισσότερα μ’ ένα V60, οπότε φόρτωσα ένα σακουλάκι για το σπίτι.
Από τις λίγες περιπτώσεις που αναφέρεται ονομαστικά ο καλλιεργητής και όχι η φάρμα ή ο συνεταιρισμός στο σακουλάκι του καφέ, προφανώς μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Ο Yosef Johannis είναι δεύτερης γενιάς καλλιεργητής. Ο καφές είναι οικογενειακή υπόθεση καθώς δουλεύει μαζί με την γυναίκα του και τ’ αδέρφια του στην περιοχή Tulissie, στο Yirgacheffe (που αρκετοί ίσως έχετε ακούσει ή διαβάσει), στα νότια της χώρας. Τα καφεόδεντρα του Yosef βρίσκονται σε υψόμετρο 1.900 με 2.000 μέτρων και η φάρμα του έχει έκταση περίπου 90 στρέμματα. Ο ίδιος έχει όραμα ν’ αρχίσει να βοηθάει άλλους μικρούς καλλιεργητές, όπως ο ίδιος, να αναπτύξουν και να επεκτείνουν τις καλλιέργειές τους.
Καλλιεργεί αρκετές από τις ποικιλίες που ανήκουν στην κατηγορία Heirloom (που επίσης φαντάζομαι μπορεί σε κάποιους να μην είναι άγνωστο): γενικώς επειδή στην (πατρίδα του καφέ) Αιθιοπία υπάρχουν αναρίθμητες ποικιλίες, πολλές εκ των οποίων δίνουν μικρές ποσότητες ή είναι αταυτοποίητες γενετικά, τείνουν να κατηγοριοποιούνται κάτω από το γενικό όνομα heirloom. Άρα κάθε φορά που ίσως πέφτετε στον όρο αυτό πιθανώς να είναι διαφορετικές οι ποικιλίες που απαρτίζουν τους κόκκους στο ανα χείρας σακουλάκι σας. Ο Yosef συγκομίζει τους καρπούς μεταξύ Νοέμβρη και Δεκέμβρη και ακολουθεί φυσική επεξεργασία (natural process): τα κεράσια του καφέ απλώνονται, μετά την συγκομιδή τους, σε κρεββάτια από μπαμπού όπου αφήνονται να στεγνώσουν για 15 με 20 ημέρες κάτω από τον καυτό αφρικανικό ήλιο.
Ο συγκεκριμένος καφές είναι (φυσικά) 100% Arabica, ένα μπλέντ από τις ποικιλές Wolisho (που είναι επίσης γνωστή και ως Welicho) και Dega (μια αρκετά παλιά ποικιλία) χαρακτηριστικές και οι 2 της περιοχής Yirgacheffe. Οι Roosters κάνουν light ψήσιμο και τον προτείνουν, όπως είπαμε κυρίως για φίλτρου (αν και καταλαβαίνω ότι τον παρασκευάζουν και εσπρέσο).
Εμείς τον δοκικάσαμε με μέθοδο drip over με 2 διαφορετικά σκεύη: V60 και Origami. Και οι 2 έδωσαν μια ζουμερή και φινετσάτη κούπα: φλοράλ χαρακτήρας (κυρίως στην μύτη), με το φρούτο να υπερισχύει στο σώμα – πάσιον φρούτ, κόκκινα φρούτα του δάσους και ίχνη απο πυρηνόκαρπα. Ισορροπημένη οξύτητα και καλή επίγευση. Στο origami το αποτέλεσμα ήταν πιο τσαγένιο, στο V60 ήταν πιο μεστό το σώμα. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για νόστιμο και ενδιαφέροντα καφέ που αξίζει μια δοκιμή (αν το ψάχνετε και φτιάχνετε καφέ σπίτι με πιο πειραγμένες μεθόδους από την ηλεκτρική καφετιέρα φίλτρου).
Πληροφορίες: Τα 250 γρ. στοιχίζουν 14,40 Ευρώ. Θα τον βρείτε στα Roosters σε Περιστέρι και Βριλήσσια καθώς και στο e-shop τους.
Related Posts