Συναυλία καλοκαιρινή, νύχτα ζεστή και κάπως έτσι λοιπόν βρεθήκαμε να σουλατσάρουμε στην “διακοπευτική” Αθήνα ψάχνοντας κάτι γρήγορο αλλά επ’ουδενί πρόχειρο που θα μπορούσε να χορτάσει αποτελεσματικά την βιολογική και γευστική μας πείνα…..
Όχι ιδιαίτεροι φαν του κρέατος και έχοντας μπουχτίσει μετά από τόσα σουβλάκια, burgers και λοιπά κρεατοπαρασκευάσματα που έχουν πλειστάκις φροντίσει με έναν πολύ τίμιο και σταθερά επιτυχή, οφείλω να παραδεχτώ, τρόπο τις μεγάλες βραδινές μας λιγούρες αποφασίσαμε ότι ένα φαλάφελ ήταν ακριβώς αυτό που έπρεπε.
Κατευθυνόμενοι λοιπόν προς το αγαπημένο μας φαλαφελάδικο περάσαμε μπροστά από το Smokers. Kοντοσταθήκαμε, προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουμε από πού ακριβώς ξεφύτρωσε αυτό το καινούριο μαγαζί, μιας και δεν ήταν πολύς ο καιρός που τα βήματα μας μας είχαν περάσει πάλι από αυτό το σημείο… (ένα από τα πράγματα που λατρεύω σε αυτή την πόλη είναι η ταχύτητα με την οποία διαρκώς εξελίσσεται και αλλάζει!)
Δεν θα πω ψέματα, τον αρχικό μας ενθουσιασμό για αυτή την νέα, μικρή, γαστρονομική μας ανακάλυψη διαδέχτηκε σύντομα μια μικρή απογοήτευση όταν συνειδητοποιήσαμε ότι πρόκειται ουσιαστικά για ακόμα ένα κρεατάδικο. Πάλι! Και εκεί που ήμασταν έτοιμοι να το προσπεράσουμε και να συνεχίσουμε για τον αρχικό μας προορισμό, κάπως, χωρίς να το πολυκαταλάβουμε βρεθήκαμε να είμαστε μέσα χαζεύοντας τον κατάλογο με το menu… Λίγο η έμφυτη περιέργεια μας, λίγο οι δελεαστικότατες, σχεδόν λιμπιστικές μυρωδιές που έρχονταν από μέσα, λίγο το χαμόγελο και η ανεπιτήδευτη ευγένεια των παιδιών του μαγαζιού που βλέποντας μας να κοντοστεκόμαστε έσπευσαν να μας καλοσωρίσουν και να μας εξηγήσουν το νέο τους εγχείρημα, δεν ήθελε και πολύ, είχαμε ήδη καθίσει τους πάγκους με τους καταλόγους ανά χείρας.
Ο Βασίλης βοηθώντας μας να παραγγείλουμε με πολύ καμάρι μας εξηγούσε το όλο concept του μαγαζιού: Εμπνευσμένοι από τις κουζίνες του κόσμου, με consultant chef τον Noel Christian Robert, αλλά με άκρως ελληνική υπογραφή, να πούμε εδώ ότι δίνεται μεγάλη σημασία στην εντοπιότητα μιας και οι περισσότερες πρώτες ύλες, ακόμα και οι μπύρες, είναι ελληνικές (χοιρινό Εύβοιας, μαύρος κόκορας ελευθέρας βοσκής και προβατίνα Κρήτης, λουκάνικο Δράμας κτλ.) έρχονται να μας συστήσουν στον καπνιστό κόσμο της υψηλής γαστρονομίας και του αργού μαγειρέματος, αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο τις υφές, τις γεύσεις και τα θρεπτικά συστατικά της ούτως ή άλλως εξαιρετικής τους πρώτης ύλης.
Στις δύο ανοιχτές κουζίνες, τα κρέατα -σε ολόκληρα κομμάτια- θα μαρινάρονται, θα σιγομαγειρεύονται για πάνω από μισή ημέρα και θα καπνίζονται και εν συνεχεία θα τεμαχίζονται μπροστά μας για να αποτελέσουν την ιδανική γέμιση σε ένα αέρινο homemade ψωμί ατμού από αλεύρι lotus, σπόρους chia και λιναρόσπορο συνοδευμένα με σπιτικές σως. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε χοιρινή ωμοπλάτη Εύβοιας, μαύρο κόκορα ελευθέρας βοσκής Κρήτης, λουκάνικο Δράμας από μαύρο χοίρο και προβατίνα, χοιρινά παϊδάκια πανσέτα, προβατίνα Κρήτης και μοσχαρίσιο brisket black angus και να το συνοδεύσεις με μια από τις εξαιρετικές σπιτικές σάλτσες όπως η BBQ σως με πορτοκάλι (την λάτρεψαμε!!!), η σάλτσα μάνγκο, η BBQ σως με σύκο ή με κονιάκ Μεταξά και πολλές ακόμα…
Και αν δεν θες όλα αυτά να τα φας ξεροσφύρι υπάρχουν και λίγες, αλλά πολύ πολύ καλές, σαλατούλες στο μενού, έτσι για να σε δροσίσουν λίγο (δροσερή πατατοσαλάτα με γιαούρτι, σαλάτα κινόα ή φασολιών και καπνιστά μανιτάρια με dressing τρούφας).
Και αν μετά από όλα αυτά έχεις ακόμα χώρο και για γλυκάκι δεν θα φύγεις παραπονεμένος….Τα ψωμάκια λωτού σερβίρονται στην γλυκιά τους version με Nutella, μασκαρπόνε και σάλτσα φράουλας ή με κρέμα, μαστίχα Χίου και butterscotch!
Ένα project που φαίνεται ότι μάλλον είνα καταδικασμένο να πετύχει…
Smokers, Αθηναϊδος 3 Αθήνα.
Related Posts