Ενα απογευμα με ενα Μυθο

Πώς είναι άραγε να περνάς ένα απόγευμα με έναν μύθο; Αυτή η απορία μου λύθηκε την Δευτέρα 15/05, όταν είχα την τύχη να περάσω (εγώ και άλλοι, είναι η αλήθεια) ένα απόγευμα με τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου.

IMG_1314

Τώρα που το ξανασκέφτομαι… δεν ήταν ένας ο Μύθος εκείνο το απόγευμα, ήταν 18. Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και τα 17 κρασιά του, που μας έφερε από την προσωπική του κάβα, για να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στην πολυετή οινική του καριέρα.

Αν και η αρχική ανακοίνωση της εκδήλωσης έκανε λόγο για 16, τελικά καταλήξαμε στα 17, καθώς την τελευταία στιγμή προστέθηκε ένα ακόμα κρασί. Πρόκειται για μια πειραματική οινοποίηση που είχε πραγματοποιήσει ο οινοποιός όταν ακόμα ήταν φοιτητής και έκανε την πρακτική του στο Κτήμα Πόρτο – Καρράς.

Οφείλω να ομολογήσω ότι εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα. Τόσο από τα κρασιά του, τα οποία είναι άλλωστε πασίγνωστα για την αρτιότητά τους, όσο και  από τον ίδιο τον οινοποιό, ο οποίος είναι εξαιρετικά ευγενής και ευχάριστος. Μάλιστα στο τέλος της βραδιάς ήρθε, ευχαρίστησε και χαιρέτισε όλους τους συμμετέχοντες, έναν προς έναν, ενώ δεν αρνήθηκε να βγάλει μερικές φωτογραφίες σε όσους του το ζητούσαν (μεταξύ αυτών κι εγώ βεβαία).

Σε ότι αφορά το οινικό περιεχόμενο της βραδιάς, τα κρασιά που δοκιμάσαμε ήταν τα εξής:

  • Βιβλία Χώρα Λευκό 2016
  • Escapades Sauvignon Blanc 2015
  • Κτήμα Γεροβασιλείου Μαλαγουζιά 2015
  • Museum Collection Λευκό 2014
  • Κτήμα Γεροβασιλείου Chardonnay 2005
  • Escapades Pinotage 2013
  • Κτήμα Κόκκαλη Mova 2012
  • Κτήμα Κόκκαλη Trilogia 2011
  • Όβηλος Ερυθρό 2009
  • Βιβλία Χώρα ΕΤΟΣ Merlot 2006
  • Κτήμα Γεροβασιλείου Avaton 2004
  • Κτήμα Γεροβασιλείου Ερυθρό 1992
  • Κτήμα Κατσαρου Cabernet Sauvignon 1991
  • Chateau Porto Carras 1995
  • Chateau Porto Carras 1985
  • Chateau Porto Carras 1975
  • Πειραματικό 1974

Λίγα λόγια για την λίστα: Η λίστα περιέχει κρασιά τα οποία ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου έχει οινοποιήσει. Όλα εκτός από μια εξαίρεση, το Κτήμα Κόκκαλη Trilogia 2011, το οποίο είναι μια χρονιά πριν ο ίδιο ασχοληθεί με το συγκεκριμένο κτήμα.

Επίσης η λίστα είναι η απόδειξη του σε πόσα οινοποιεία έχει εργαστεί / συνεργαστεί ο οινοποιός. Μέχρι πρόσφατα μάλιστα, με τους συνεργάτες του, διατηρούσε ένα μικρό οινοποιείο στην Νότια Αφρική, το Escapades.

Προσωπικές προτιμήσεις: Αν και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ξεχωρίσω μερικά, θα προσπαθήσω να το κάνω. Η παρουσίαση είναι κατά σειρά εμφάνισης και όχι κατά σειρά προτίμησης.

Καταρχάς είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το Museum Collection, το οποίο είναι μια συνοινοποίηση των 5 ερυθρών ποικιλιών που καλλιεργούνται στο κτήμα. Μάλιστα, το συγκεκριμένο κρασί βρίσκεται μόνο στο οινοποιείο.

Επόμενη στάση, το Chardonnay, ένα εξαιρετικό λευκό με νότες σπαραγγιού. Το βουτυράτο και λιπαρό στόμα ολοκληρώνουν την εικόνα ενός πολύ μεγάλου κρασιού, που σίγουρα έχει μερικά χρόνια ακόμα μπροστά του.

Συνεχίζοντας το ταξίδι μας στην οινική ιστορία μας, συναντάμε το Όβηλο Ερυθρό και το Avaton. Δύο πολύ δυνατά κρασιά με καταπληκτική συμπύκνωση και δυνατά αρώματα. Ιδιαίτερα το δεύτερο είναι για μένα ιδιαίτερα ξεχωριστό, καθώς αποτελεί το πρώτο premium κρασί που αγόρασα και δοκίμασα. Εξαιρετικές επιλογές, φτιαγμένες για να μακρά παλαίωση.

Στο τελευταίο κομμάτι θα τοποθετήσω μαζί μερικά κρασιά θρύλους: Κτήμα Γεροβασιλείου 1992, Chateau Porto Carras 1995 – 1985 & 1975 καθώς και το Πειραματικό του 1974, μια πειραματική οινοποίηση Cabernet Franc, στο πρωτοπόρο, εκείνη την εποχή, Κτήμα της Χαλκιδικής. Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω αρκετές αράδες κειμένου για να περιγράψω τα κρασιά αυτά, αλλά θα προσπαθήσω να το κάνω με λίγες μόνο λέξεις. Μυθικές γεύσεις από κρασιά ικανά να σε ταξιδέψουν μακριά από την επίπεδη καθημερινότητα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι η γευστική δοκιμή έγινε στον όμορφο νέο χώρο του House of Wine, στο Χαλάνδρι, Η μόνη μου ένσταση στην εκδήλωση ήταν ότι ο οινοποιός δεν ακουγόταν ιδιαίτερα καλά από όλους τους συμμετέχοντες. Ένα μικρόφωνο θα βελτίωνε σίγουρα την κατάσταση.

Ελπίζουμε να επιστρέψει, όπως μας υποσχέθηκε, με μια κάθετη δοκιμή τους Syrah!

Leave a Reply